Aivojen stressieroosio
Johtajille maksetaan siitä, että he käyttävät aivojaan. Johtajan aivot ovat siis johtajan tärkein työkalu. Kuinka moni johtaja täsmä treenaa aivojaan stressieroosiota vastaan?
Fyysiset muutokset aivoissa
Pitkäkestoinen stressi aiheuttaa aivoissa eroosiota, jonka seurauksena aivoissa tapahtuu fyysisiä ja toiminnallisia muutoksia. Muisti ja oppimiskyky heikkenevät, luovuus lakkaa kukoistamasta, ongelmanratkaisutaidot hiipuvat, tunnereaktiot ottavat vallan jne. Fyysiset muutokset aivoissa tapahtuvat erityisesti hippokampuksen ja aivojen etuotsalohkon alueella, jotka vastaavat mm. deklaratiivisesta muistista, oppimiskyvystä, resilienssikyvystä, tunteiden säätelystä jne. Näiden osa-alueiden fyysinen koko pienenee ja yhteydet heikkenevät. Nykyisessä tietoyhteiskunnassa oleellista on olemassa olevan tiedon hyödyntäminen ja tämä ei enää stressaantuneena onnistukaan.
Aivotreenit
Tiesitkö, että aivoja täsmätreenaamalla voidaan vaikuttaa juuri etuaivolohkon ja hippokampuksen alueilla ikäänkuin täsmäsuojauksena. Meditoijilla ja mindfulnessharjoitteita tekevillä mm. hippokampuksen vasen puoli on tutkitusti paksumpi kuin ihmisillä yleensä. Aivoja treenaamalla muisti ja oppimiskyky paranevat, tunnesäätelytaidot kehittyvät, luovuus kukoistaa ja empatia kyky lisääntyy – tälläiset ovat johtajan aivot parhaimmillaan! Mikä parasta, voit oppia hallitsemaan stressiä ja säilyttää parhaan suorituskykysi haastavissakin tilanteissa.
Aivojen aktivointi
Aivoja voi aktivoida monin tavoin, kuten liikkumalla, opiskelemalla, harrastamalla erilaisia ja omasta arjesta poikkeavia harrasteita, lukemalla jne jne. Ylikuormittuneena ei kuitenkaan ole paras aika opiskella uutta ja rankka liikunta nostaa kortisolitasoja entisestään. Mindfulness aivotreenejä voi tehdä missä ja milloin vain, minuutin tai tunnin, tilanteesta riippuen. Voidaan keskittyä vaikka rentoutumiseen tai keskittymiskyvyn parantamiseen, itsetuntemukseen tai parempaan kommunikointiin. Oleellista harjoittelussa on säännöllisyys.
Jos teidän organisaatiossanne ollaan valmiita kokeilemaan aivotreenejä osana työpäivää, pirauta 050 4000258 tai laita sähköpostia kirsi@mindfulness365.fi, niin suunnitellaan teille sopiva kokonaisuus. Yleisin asiakkailta kuulemani kommentti mindfulness-intron jälkeen on ”Just tätä me tarvitaan!”.
Mindfulness aivotreenien hyödyt työyhteisössä löydät mm. täältä https://mindfulness365.fi/yrityksille/
Treenaamisiin,
Kirsi
0 kommenttia