fbpx

Mikään ei edisty ja singahtelet sovelluksesta ja välilehdeltä toiseen tuskaillen, mitä kaikkea pitäisikään vielä ehtiä tekemään. Tekemistä on niin paljon, että on pakko tehdä vähän kaikkea samanaikaisesti. Näin tehdessäsi mikään ei valmistu, virheitä tulee enemmän, turhaudut ja näet miten tekemättömien töiden lista toisesta päästä taas kasvaa. Taas tulee viesti, joku haluaa sinulta jotakin. Miksi en pysty keskittymään!? Stressikerroin nousee. Pahimmillaan sitä menee niin solmuun, että päätyy tuijottamaan läppärin näyttöä ilman, että mitään oleellista informaatiota enää liikahtaa aivosolujen välillä.

Asiasta toiseen pomppiminen on tapa, johon aivomme ovat oppineet, kiitos kaikkien hälyytysäänien, ponnahduskuvakkeiden ja näppärien yhteydenpitosovellusten. Mutta ei hätää, aivojen neuroplastisuus takaa, että ne oppivat myös uusille tavoille. Tässä kolmen askeleen harjoitus, jota riittävästi toistamalla kehityt suorastaan superkeskittyjäksi.

1. Sulje kaikki hälyytykset ja välilehdet

Miltä tuntuu ajatus sulkea tai hiljentää kaikki tarpeettomat viestimet? En halua!? Fear of missing out? Mitä jos joku tarvitsee mua!? Harva meistä on niin korvaamaton, että on välttämätöntä olla tavoitettavissa 24/7. Voi olla kiva ajatus, että olet aina valmiina auttamaan, mutta kollegasi ja esihenkilösi tietävät, että sinulla on paljon tehtävää ja kunnioittavat kyllä työrauhaasi.

Olemalla aina käytettävissä torpedoit omaa työskentelyäsi. Voit kuitenkin tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan, se on se määrä tehtäviä mihin aivosi aidosti kykenevät. Etenkin jos työhösi kuuluu minkäänlaista ongelmanratkaisua tai uuden luomista, tarvitset keskeytyksetöntä työaikaa.

Jokainen keskeytys vie sinut ajassa 15-20 minuuttia taaksepäin. Aivosi joutuvat rakentamaan kaikki ne miljoonat yhteydet uudelleen, joita tarvitset käsillä olevan tehtävän tekemiseen Mitä vähemmän annat keskeytyksille mahdollisuuksia, sitä vähemmän sinua keskeytetään. Laadi säännöt, miten ja milloin sinua voi tavoitella.

Kokeile: Tuttavani laittoi sähköpostiin automaattivastauksen, jossa kiittää viestistä ja kertoo lukevansa sähköpostia ja vastaavansa siihen päivittäin klo 8-9 ja klo 15-16. Innovoi jokin itsellesi sopiva tapa. Tärkeää on, että jokainen soveltaa itselleen sopivia sääntöjä.

2. Pysähdy ja laske kaikki käsistäsi

Keskittyneeseen tilaan pääseminen vauhdista on sama kuin yrittäisi solmia kengännauhoja juostessa. Pysähdy ja päätä olla tekemättä yhtään mitään juuri nyt. Laske kaikki käsistäsi (näpit irti näppikseltä), päästä irti häsläämisestä fyysisesti ja mielessäsi ja asetu tähän hetkeen. Paina vaikka jalat lattiaan, huomaa miten vakaa se on juuri nyt ja tässä ja hengitä muutaman kerran syvään. Sulje silmät, anna hartioiden pehmentyä. Juuri nyt ei ole mitään hätää, homma hoituu kyllä, yksi asia kerrallaan.

Kokeile: Ota kolme taktista hengitystä; hengitä kolme kertaa sisään ja ulos silmät suljettuna (visuaaliset ärsykkeet vievät huomion) vain huomioiden, että hengität juuri nyt tässä hetkessä päästäen irti kaikesta mitä pitäisi tai mikä on kesken. Seuraava askel (3.) voi olla helpompi tämän jälkeen.

3. Tee päätös

Tiedät kyllä mikä on tärkeää, mitkä ovat ne core tehtävät juuri nyt, joiden edistäminen on tärkeintä. Tarvitaan vain päätös. Päätös siitä, mitä teen juuri nyt. Hengitä syvään sisään ja uloshengityksen aikana valitse yksi (1) tehtävä, jonka suoritat seuraavaksi. Se voi olla soitto asiakkaalle, raportin viimeistely ja lähetys, tarjouspyyntöön vastaaminen, koodin testaaminen, tuloslaskelman analyysi…jokin mitä olet ehkä väistellyt, mutta tiedät, että se on tehtävä. Päätä myös kuinka kauan teet kyseistä tehtävää pomppimatta muualle. Kun saat yhden asian tehtyä, nauti aikaansaamisen tunteesta edes hetken ajan ja valitse sitten seuraava, yksi tehtävä. Kun mielen kaaos palaa, pakita takaisin kohtaan kaksi tai jopa kohtaan yksi.

Tähän koko prosessiin menee aikaa pari minuuttia ja se voi säästää sinulta tunteja. Tunteja, jotka voit käyttää elämästä nauttimiseen harrastusten ja läheisten parissa kun työpäivä ei venykkään. Etenkin, koska osaat tehdä myös päätöksen siitä, milloin työaika päättyy.

Kategoriat: Mindfulness