fbpx

Mindful  Leadership tarkoittaa läsnäolevaa, ihmisläheistä otetta johtajuuteen, jonka tuloksena työyhteisön sitoutuneisuus ja tuottavuus kasvavat. Se ei ole yksilölaji, vaan tulos siitä miten jokainen yksilö yhteisössä kehittyessään auttaa myös muita löytämään vahvuutensa ja nousemaan parhaalle tasolleen.

Kuka tahansa osaa käskeä muita tekemään asioita haluamallaan tavalla. Ei siihen tarvita ”synnynnäistä johtajuutta” eikä korkeakouluja. Vanhan ajan pomottaminen johtajuuden muotona on kuitenkin onneksi katoavaa työyhteisöperinnettä. Sen tilalle ovat tulleet ja tulevat liiderit, johtajuutta (johtamisen lisäksi) opiskelevat ammattilaiset, jotka haluavat kehittyä ja saavuttaa parempia tuloksia toimivammassa työyhteisössä.

Millaisia tuloksia harjoittelulla saatiin?

Institute for Mindful Leadership teki tutkimusta mindfulnessharjoitteita säännöllisesti tehneiden johtajien/esimiesten tulosten paranemisesta ja ohessa muutamia prosenttilukuja:

  • Henkilökohtainen tuottavuus nousi 40%
  • Keskittymiskyky lisääntyi 48%
  • Kyky priorisoida lisääntyi 34%
  • Työntekijöiden tyytyväisyys kasvoi 31%
  • Suorityskyky paineen alaisena parani 34%

Miten Mindful Leaderit sitten toimivat käytännössä?

Alla muutama esimerkki siitä, mitä Mindful Leadership käytännössä tarkoittaa. Jos nämä viisi toimintatapaa pätevät sinuun, olet ilmeisen oikealla tiellä.

  1. Kuuntelet keskittyneesti ja annat täyden huomiosi.

Olet vuorovaikutustilanteissa keskittyneesti läsnä. Osoitat kunnioitusta toisia kohtaan kuuntelemalla, et puhu päälle.

Kun joku tiimistäsi tulee kertomaan mahdollisesta ongelmasta, maltat kuunnella loppuun asti yrittämättä samalla ratkaista asiaa päässäsi. Et vilkuile samalla läppärin näyttöä tai puhelinta.

Mielemme vaeltaa asiasta toiseen, mutta harjoittelemalla voit lisätä kykyäsi olla keskittyneesti ja tietoisesti läsnä, kuunnella ja kuulla.

2. Olet tiimisi voimaannuttaja, et jarru.

Kannustat tiimiäsi tekemään päätöksiä itsenäisesti. Osoitat luottavasi heihin. Annat sopivasti vastuuta ja tukea. Työpanos tehostuu kun ihmiset kokevat saavansa vastuuta luottamuksen kautta. Jokainen haluaa onnistua!

Tiimisi on juuri niin vahva kuin sinä olet. Johtajuus on palvelumuoto. Olet vaikuttaja ja yhdistäjä, tiimisi kommunikoinnin keskushahmo. Olet kärsivällinen ohjaaja tarvittaessa ja autat ihmisiä nousemaan täyteen kukoistukseensa. Kun jokainen yksilö antaa peliin täyden potentiaalinsa, tuloskäyrä kääntyy jyrkkään nousuun.

Mindfulnessharjoitusten avulla ihmissuhdetaidot ja kommunikointikyky paranevat.

3. Nukut yösi hyvin.

Unen ja palautumisen merkitystä ei voi ylikorostaa. Hyvät yöunet mahdollistavat vahvempaa läsnäoloa ja työn flow:sta nauttimista.

Hyvää unta ja palautumista seuraa raikas startti uusine ideoineen ja hyvä energia seuraa matkassasi koko päivän. Vaikealtakin tuntuvat haasteet ovat ratkaistavissa kun pysyt keskittyneenä.

Jos työasiat tunkeutuvat yöunen tielle, mindfulnessharjoitukset ovat juuri sinua varten. Opit tarvittaessa pysähtymään ja nollaamaan tilanteen esimerkiksi hengitysharjoituksilla, olipa yö tai päivä.

4. Treenaat aivojasi säännöllisesti.

Käytät erilaisia meditaatio- ja läsnäoloharjoituksia säännöllisesti. Jos haluat lisää tehokasta työaikaa, käytä hetki päivästäsi meditoimiseen. Se hetki tulee moninkertaisena takaisin parempana keskittymisenä ja luovuuden lisääntymisenä. Mindfulnessharjoitusten avulla itsetuntemuksesi lisääntyy. Sen seurauksena teet päätöksiä nopeammin ja löydät luovempia ratkaisuja.

5. Käytät päätöksenteossa sekä päätä että sydäntä.

Johtajina teemme lukemattomia päätöksiä päivittäin. Käytätkö päätöksenteossa päätäsi vai sydäntäsi? Molempia tarvitaan.

Oletko tekemässä päätöstä saadaksesi hyvitystä omaan tunnetilaasi vai onko päätös ammatillisesti katsoen oikea. Skannaa oma tunnetilasi sekä mahdolliset ennakkoluulosi ja havainnoi asenteesi. Tee päätös vasta sitten oikein perustein. Kun tietoisuus omista tunnetiloistasi ja niiden säätelykyky lisääntyvät teet parempia päätöksiä nopeammin.

Opit myös palautumaan negatiivisista tapahtumista ja tuntemuksista nopeammin. Et jää pyörimään epäonnistumisiin vaan siirryt rivakasti eteenpäin.

Menestyjät meditoivat

Tim Ferrisin haastattelemista noin 200:sta menestyjästä yli 80% teki jonkinlaisia meditointi- tai mindfulnessharjoitteita päivittäin ja vuonna 2018 Fortune 100 listan yrityksistä 44% tarjosi työntekijöilleen mindfulnesskursseja/ – harjoituksia.

Johtajuuden hiomiseksi mindfulnessin keinoin vaaditaan sitoutumista ja itsekuria. Et kuitenkaan olisi asemassasi johtajana/esimiehenä jos sinulta ei näitä ominaisuuksia löytyisi eli tarvittavat työkalut ovat jo olemassa. 5-20 minuuttia harjoittelua päivittäin muuttaa johtajuuttasi havaittavasti. Johdat paremmin sekä itseäsi, että tiimiäsi ja se näkyy tuloksissa.

Ota Mindful Leadership haaste vastaan ja päätä olla parempi johtaja 90 päivän kuluttua. Jakson päätyttyä kysy työyhteisöltäsi mitä muutoksia he huomaavat. Siihen mennessä olet jo itsekin hämmästynyt miten paljon tehokkaammin ja nopeammin asiat etenevät ja miten paljon parempia tuloksia tiiminne takoo!

Mindfulness-valmennuksiimme pääset tutustumaan täältä: https://mindfulness365.fi/kurssit-ja-materiaali/

Lähteet: Entrepreneurs Organisation ja Institution for Mindful Leadership sekä omat käytännön kokemukset.

Miten mindfulness-harjoittelu vaikuttaa aivoihin? Lue lisää täältä: https://mindfulness365.fi/johtajan-tarkein-tyokalu-on-aivot/